city tours

Stardust Tur

Stardust Tour
Stardust Tour

Cosmopolit va invita sa participati la o calatorie inapoi in timp. Un ghid va prezinta in aproximativ doua ore o vedere de ansamblu asupra dezvoltarii istorice a centrului Timisoarei.

Am pornit de la metafora „Stardust“ – praf de stele, dorind sa va prezentam mai multe laturi ale acestui concept. Bastionul Vauban sub forma de stea de pe teritoriul Timisoarei de astazi isi are originile la inceputul secolului al 18-lea, in epoca prafului de pusca, sub monarhia habsburgica.
O alta latura metaforica a prafului de stele este si puterea destructiva pe care au capatat-o armele epocii prin descoperirea substantelor explozive. In aceste conditii a fost absolut necesara dezvoltarea unei noi fortificatii, una care prin forma sa a contribuit la o mai buna si eficienta aparare a orasului. Aceasta aparare a fost de asemenea esentiala avand in vedere faptul ca acest bastion reprezenta ultima fortificatie pe frontul de est a imperiului habsburgic.
Acest sistem de aparare a favorizat dezvoltarea socio-culturala si economica a orasului Timisoara.

Turul se incheie cu o bere proaspata pe terasa Porto Arte unde aveti ocazia sa gustati din specialitati culinare traditionale.

Sezon: disponibil tot anul

Rezervari: cu cel putin o saptamana inainte (in cazuri exceptionale, va rugam sa ne contactati)

Servicii incluse: ghid turistic, itinerar

Va rugam sa tineti cont: necesitatea unui echipament corespunzator vremii, medicamente in caz de nevoie

Numar de persoane si preturi: 1 – 5 Pers. (40 €),  6 – 10 Pers. (60 €), 11 – 20 Pers. (80 €),  21+ la cerere

Bere draft: 2 € / Persoana (optional)

In atentia dumneavoastra: Restaurantul pe malul Begai ofera o gama variata de produse si specialitati traditionale (optional)

Timisoara este un oras cu o istorie complexa si contrastanta care a fost documentata incepand cu anul 1212. Robert de Anjou, unul dintre marii suzerani, a declarat Timisoara ca fiind capitala ungureasca in anul 1316.

A urmat ocuparea teritoriului de catre trupele turcesti in secolul al 14-lea pana in secolul al 18-lea aducand schimbari majore arhitecturale si sociale. Printul Eugen de Savoia a reusit eliberarea Timisoarei in anul 1717 si alungarea osmanilor inainte ca acestia sa ocupe Viena si Ofen (Budapesta de astazi). Din acest moment putem vorbi despre o inflorire a orasului,

Piata Unirii, Piata Libertatii (fosta Piata Printul Eugen) si Piata operei reflecta si in zilele de astazi stralucirea acelor timpuri. Arhitectura baroc pe de-o parte si bogatia in detalii a fatadelor stilului Art Nouveau pe de cealalta parte, fac din acest tur o experienta vizuala ce merita traita.

Prin Stardust Tour nu vrem sa experimentati un simplu tur de oras ci dimpotriva, sa va lasati purtati de impresii istorice profund interculturale: germano-austrieci, romanesti si unguresti. Din aceasta lumina puteti interpreta dezvoltarea actuala si viitoare a orasului.

„Mica Viena“, precum i se spune si astazi orasului, are cu adevarat un caracter cosmopolit. Drept dovada sta faptul ca Timisoara candideaza ca si capitala culturala europeana 2021.