city tours

Revolutionary Art Nouveau Tur

Revolutionary Art Nouveau Tour
Revolutionary Art Nouveau Tour

Cosmopolit va invita sa participati la un tur cu totul deosebit: Revolutionary Art Nouveau!

Un ghid va insoteste pe parcursul acestui tur de oras de doua ore in experienta unica de a descoperi doua lumi diferite prezente in ciuda vremii pe strazile cartierului Elisabetin.

Revolutionary Art Nouveau va prezinta doua file de revolutie ale secolului 20: una la inceputul secolului, cealalta la finalul lui; una ca stil artistic, cealalta ca regim politic, una in sensul figurat, iar cealalta in sensul ei propriu.

Turul incepe asadar in cartierul Elisabetin si se completeaza cu o vizita la „Muzeul Consumatorului Comunist” din barul Scart unde aveti ocazia sa patrundeti intr-o lume aproape uitata, care si-a lasat amprenta zeci de ani asupra orasului. Vizita se incheie cu o discutie la un pahar de vin (optional).

.

Sezon: disponibil tot anul

Rezervari: cu cel putin o saptamana inainte (in cazuri exceptionale, va rugam sa ne contactati)

Servicii incluse: ghid turistic, itinerar, un pahar de vin (optional)

Va rugam sa tineti cont: necesitatea unui echipament corespunzator vremii, medicamente in caz de nevoie

Numar de persoane si preturi: 1 – 5 Pers. (29 €),  6 – 10 Pers. (44 €), 11 – 20 Pers. (69 €),  21+ la cerere

Pahar de vin: 2 € / Persoana (optional)

Art Nouveau (Franta), Jugendstil (Germania), Secessionstil (Austria), Stil Floreale (Italia), Modern (Rusia) sunt toate denumiri pentru acelasi stil artistic, care si-a inceput desfasurarea la inceputul secolului al 20-lea influentand arhitectura, pictura, moda si alte arte decorative, indreptandu-se astfel catre un Zeitgeist cu totul nou.

Cartierul Elisabetin din Timisoara reflecta prezenta stilului Art Nouveau in zilele noastre prin abundenta de ornamente inspirate de natura (motive florale, insecte si animale sau corpuri umane) care impodobesc fatadele.

Aceasta nota de extravaganta ce decoreaza cladirile se datoreaza in mare parte vestitului arhitect ungur Laszlo Szekely. Meritele aduse orasului i-au adus acestuia titlul post-mortem de „cetatean de onoare al orasului Timisoara” in anul 2002.

In acelasi secol, decenii mai tarziu, un regim politic se incheie ca urmare a revolutiei comuniste din 1989 nascuta undeva intre cartierele Iosefin si Elisabetin.

Revolutionary Art Nouveau se refera asadar la doua forme de revolutie, pe cat de diferite, pe atat de importante. La fel cum Art Nouveau a revolutionat prin artistii vremii formele acestora de exprimare, pasind astfel spre modernismul secolului 20, la fel si cetatenii romani au schimbat cursul istoriei prin revolutia din decembrie 1989, indreptandu-se spre noi idealuri.