city tours

Multicultural Stories Tur

Multicultural Stories Tour
Multicultural Stories Tour

Cosmopolit doreste sa te invite intr-un tur de 1,5h pe urmele fostului cartier mestesugaresc si multicultural al Timisoarei.

Denumirile Fabrikstadt (germana) sau Gyarkülvaros (ungureste) se refera la numeroase manufacturi care si-au inceput activitatea inca din anul 1718.

Un ghid vi se alatura pe tot parcursul acestui tur prin sarmantul si autenticul cartier Fabric, prezentandu-va istoria locului.

Turul se incheie cu o vizita la Fabrica de Bere „Timisoareana“ (infiintata in anul 1718), prin care aveti posibilitatea de a savura diverse sortimente de bere si produse traditionale

Sezon: disponibil tot anul

Rezervari: cu cel putin o saptamana inainte (in cazuri exceptionale, va rugam sa ne contactati)

Servicii incluse: ghid turistic, itinerar, bere (optional)

 Va rugam sa tineti cont: necesitatea unui echipament corespunzator vremii, medicamente in caz de nevoie

Numar de persoane:
1 – 5 Pers. (29 €),  6 – 10 Pers. (44 €), 11 – 20 Pers. (69 €),  21+ la cerere

O bere proaspata: 1,5 € / Persoana (optional)

In atentia dumneavoastra:
Restaurantul fabricii va pune la dispozitie o selectie vasta de produse traditionale

Piata Traian a reprezentat un punct central si principal al vremii. Cu denumiri precum Hauptplatz (germana) sau Kossuth ter (ungureste), Piata Traian a fost construita dupa planurile militaresti ale orasului si voia sa reprezinte o copie de o dimensiune mai mica a Pietei Unirii din Centrul Vechi.

Toate produsele si bunurile fabricate in acest cartier erau livrate in mod constant distribuitorilor si implicit cetatenilor orasului. In scurt timp, toti consumatorii acelor produse au putut sa confirme calitatea incontenstabila a producatorilor cartierului Fabric.

Prin diversitatea mestesugurilor prezente (potcovari, tabacari, tamplari, croitori, brutari, macelari,pescari, morari, etc.) cartierul s-a bucurat de o dezvoltare economica si socio-culturala rapida.

Dupa ce ungurii, sarbii, germanii si romanii au modelat cartierul Fabric in 1750, in cadrul procesului de industrializare, au inceput sa apara si alte minoritati care au continuat sa influenteze caracterul acestui cartier. Pe langa evrei, greci si armeni si-au gasit un camin in acest cartier din Timisoara si spanioli, francezi, italieni si cehi.

Aceasta diversitate multiculturala a adus o influenta fascinanta asupra mentalitatii locuitorilor orasului. In acest fel s-a stabilit in cadrul procesului de urbanizare un numar vast de restaurante, cafenele, gradini de vara si hoteluri. Indeosebi vestita a fost berea „Fabrikshof“ (Timisoareana de astazi) pe care avem ocazia sa o savuram la finalul acestui tur.

Acest tur in cartierul fabric deschide cortinele unei scene de mult timp uitate si ne aminteste de vremea in care, in ciuda diferentelor culturale si religioase, minoritatile acestui cartier convietuiau in pace si armonie.